Προσαρμογή

Στην νέα αγκαλιά...

Είναι γνωστό ότι η ένταξη ενός παιδιού στη σχολική ζωή και στις οµαδικές λειτουργίες, είναι µια λεπτή και ευαίσθητη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων, ατοµική προσέγγιση και σεβασµό των αναγκών κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Ο παιδικός Σταθµός αποτελεί το «πρώτο» σχολείο και οδηγεί στην πρώτη πολύωρη αποµάκρυνση του παιδιού από το γονέα. Τα κλάµατα και οι αρχικές αρνήσεις του παιδιού είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και αντιµετωπίζονται µε την εµπειρία των εκπαιδευτικών µας και την καλή συνεργασία των γονέων. Στο «Το Κουκί και το Ρεβύθι» συστήνουµε και εφαρµόζουµε την παρακάτω διαδικασία προσαρµογής του παιδιού:

Πρώτη Μέρα:

Συνάντηση εκπαιδευτικών και παιδιού κατόπιν ραντεβού. Γνωριµία, ξενάγηση, ανάπτυξη επικοινωνίας µέσω παιχνιδιών µε την εκπαιδευτικό του αντίστοιχου ηλικιακού Τµήµατος. Η πρώτη ημέρα είναι εξόχως σημαντική καθώς το παιδάκι θα  πρέπει να αντιληφθεί τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα σε γονείς και παιδαγωγούς, προκειμένου να αναπτύξει και εκείνο τα ανάλογα συναισθήματα και να εμπιστευθεί και εκείνο τις δασκάλες του και το χώρο.

Δεύτερη Μέρα:

Παραµονή του παιδιού για 1 ή 2 ώρες στο Τµήµα, µε ταυτόχρονη παρουσία του γονέα ή ενός οικείου προσώπου προς το παιδί, στους χώρους φιλοξενίας γονέων.

Από την Τρίτη Μέρα:

Σταδιακή αύξηση του χρόνου παραµονής του παιδιού στο Τµήµα µέχρι την πλήρη θετική του αντίδραση και την ολοκλήρωση της προσαρµογής του, στο πρόγραµµα καθημερινής λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού μας.

Η διαδικασία προσαρµογής είναι σε κάθε περίπτωση προσαρμόσιμη και επηρεάζεται σημαντικά από την ανταπόκριση του παιδιού και τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών.

Με υποµονή και επένδυση χρόνου, κυρίως από το συνοδό του παιδιού, θα έχουµε το καλύτερο αποτέλεσµα για την οµαλή µετάβαση του παιδιού, από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον, από την µία αγκαλιά στην άλλη.

Παράλληλα με τη διαδικασία προσαρμογής εξελίσσεται και η συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών για το καινούργιο παιδάκι μας. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγιο, παίρνουμε ένα «στιγμιότυπο» της καθημερινότητας, των συνηθειών του και των ιδιαιτεροτήτων του. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα του ερωτηματολογίου σαν σημείο έναρξης της σχέσης με τις  παιδαγωγούς αλλά και της φοίτησης του στον παιδικό σταθμό, ελαχιστοποιώντας κατά το δυνατόν την αναστάτωση στη καθημερινότητα του.